Waarom heb ik een waterontharder nodig?

Onbehandeld leidingwater bevat kalk waardoor leidingen en kranen verstoppen en de levensduur van elektrische toestellen vermindert.

Waarom heb ik een waterontharder nodig?
May 2, 2024

Waarom heb ik een waterontharder nodig?

Onbehandeld leidingwater bevat kalk waardoor leidingen en kranen verstoppen en de levensduur van elektrische toestellen vermindert. Een waterontharder verhelpt deze problemen en biedt nog meer voordelen.

Totaalopstelling met warmtepomp, boiler en waterontharder

Hoe werkt een waterontharder?

Bij ontharding wordt een overmaat aan aan kalk, calcium- en magnesiumionen, uit het water weggefilterd via een harstank Wanneer het water in contact komt met de harskorrels in de waterverzachter ontstaat er een uitwisseling: de natriumionen onttrekken de calcium- en magnesiumionen uit het water en nemen hun plaats in.  Deze harsen worden hierdoor geleidelijk verzadigd met natriumionen.  

Dit proces kan doorgaan totdat de harstank volledig verzadigd is met calcium en magnesium. Nadien treedt de regeneratiefase in werking. Dit is het omgekeerde proces: de harstank wisselt calcium- en magnesiumionen uit met de  natriumionen uit met regenereerzout uit het zoutreservoir. Het spoelwater dat hieraan te pas komt wordt weggepompt.

Voordelen van een waterontharder
 

Langere levensduur van toestellen

Een van de belangrijkste voordelen van een waterontharder is het vermogen om de levensduur van toestellen in huis, zoals de vaatwasser, de wasmachine en doorstroomverwarmers. Hard water kan leiden tot de opbouw van minerale afzettingen in deze apparaten, waardoor ze na verloop van tijd minder efficiënt werken. Door de mineralen via het wateronthardingsproces te verwijderen, voorkom je kalkaanslag en  tegelijkertijd de kans op storingen en dure reparaties.

Zachtere en schonere kleding

Merk je soms dat uw kleding na het wassen ruw en stijf aanvoelt? Dit kan te wijten zijn aan de aanwezigheid van kalk in uw wasgoed. Deze mineralen kunnen resten achterlaten op stoffen, waardoor deze dof, krassend en minder comfortabel worden om te dragen. Door een waterontharder te installeren, kun je genieten van zachtere, schonere kleding die langer zijn kleur en textuur behoudt, waardoor je uiteindelijk geld bespaart op het vervangen van kleding.

Vlekkeloos vaatwerk en glaswerk

Hard water kan ook lelijke vlekken en strepen achterlaten op je  vaatwerk en glaswerk. Deze minerale afzettingen zijn moeilijk te verwijderen, zelfs met gebruik van afwasmiddelen of afwasmiddelen. Met een waterontharder neem je afscheid van vervelende  plekjes en geniet je van vlekkeloos en streeploos servies en glaswerk, evenals glazen doucheschermen. Niet alleen ziet alles er schoner uit, tegelijkertijd bespaar je tijd en moeite bij het met de hand drogen of opnieuw wassen van artikelen.

Gezondere huid en haar

Hard water kan hard zijn voor je huid en haar. Het kan natuurlijke oliën verwijderen, waardoor uw huid droog, jeukend en gevoelig voor irritatie achterblijft. Op dezelfde manier kan hard water ervoor zorgen dat je haar broos, dof en moeilijker te hanteren aanvoelt.  Onthard water helpt vocht vast te houden, wat resulteert in een gezondere, gladdere  huid en glanzender, beter handelbaar haar.

Efficiënter schoonmaken

Het schoonmaken van je huis wordt eenvoudiger en effectiever met onthard water. Hard water kan zeepresten en resten op oppervlakken achterlaten, waardoor het moeilijker wordt om een schone en streep loze afwerking te bereiken. Onthard water daarentegen  laat de schoonmaakproducten beter schuimen en spoelt schoon weg. Dit betekent dat je minder tijd  hoeft te besteden aan poetswerk in huis.

Bijkomende functies
 

Geen flessenwater meer nodig

Een ontharder, voor zover uitgerust met koolfilter,  verwijdert chloorsmaak en eventuele resten van pesticiden, herbiciden en geneesmiddelen uit het leidingwater  door actieve koolfiltratie. Zo krijg je lekker en gezond drinkwater uit elke kraan  in huis, en bespaar je op de aankoop van gebotteld water en het transport daarvan.

Lekdetectie en automatische afsluitklep

Lekdetectie beschermt je huis tegen overstromingen. Bij detectie van langdurig ononderbroken stromen wordt de watertoevoer onderbroken om erger te voorkomen.

Connectiviteit en opvolging

Sommige waterontharders kunnen worden verbonden met internet, net zoals zoveel andere toetstellin in huis. Op die manier kan je met een app het verbuik van water en zout volgen, of een melding ontvangen wanneer er regenereerzout moet bijgevoegd worden.  

Bron:
Viessman