Is een thuisbatterij een goede investering?

Ontdek of een thuisbatterij interessant is voor jou.

Is een thuisbatterij een goede investering?
December 18, 2022

Nu de overheid de financiële voordelen voor zonnepanelen grotendeels heeft afgebouwd, is het nog belangrijker geworden om je geproduceerde zonne-energie zoveel mogelijk zelf te verbruiken. Een thuisbatterij die je laadt met zonnestroom die je niet meteen verbruikt, is daarbij nuttig. Een thuisbatterij vraagt wel een grote investering. In dit artikel helpen we je oordelen of die in jouw geval zinvol is.

Zoveel kost een thuisbatterij

De prijs van een thuisbatterij is afhankelijk van de capaciteit van de batterij (in kWh) en de kwaliteit van de batterijcellen. Een batterij moet voldoende groot zijn om je verbruik te dekken, maar mag ook niet te veel capaciteit hebben. Een thuisbatterij dient namelijk om periodes zonder zon, zoals de avond en nacht, door te komen. De huidige technologie laat nog niet toe om stroom op te slaan voor langere duur of ‘off-grid’ te gaan. Wanneer de batterij ‘s ochtends nog te vol is, kan ze overdag niet voldoende opladen en injecteer je weer meer stroom in het net. Een te grote batterij vraagt een grotere investering, maar levert je niet meer voordeel op. Algemeen wordt 1 tot 1,5 kWh batterijcapaciteit per kWp aan zonnepanelen aanbevolen. Voor een gemiddeld gezin met een jaarverbruik van 3500 kWh en 4 kWp aan zonnepanelen komt het dus neer op een thuisbatterij van 4 tot 6 kWh. Naast de batterij zelf betaal je ook voor het ingebouwde batterij-stuursysteem en de montage. Reken op een totaalbedrag van € 8.000 tot € 10.000.

De levensduur van een thuisbatterij

Een thuisbatterij zal na verloop van tijd of na een bepaald aantal laadcycli (volledig op- en ontladen) steeds minder energie kunnen opslaan. De huidige generatie thuisbatterijen gaat 10 tot 15 jaar of enkele duizenden laadcycli mee. De levensduur hangt ook af van externe factoren. Een te hoge of te lage temperatuur heeft een grote invloed op de gezondheid en de prestaties van een batterij: plaats je thuisbatterij dus in een vorstvrije ruimte binnenshuis.

Peak shaving bij capaciteitstarief

In 2023 wijzigen de nettarieven in Vlaanderen. Tot nog toe betaal je op basis van de stroom die je afneemt (in kWh). Vanaf 1 januari 2023 wordt het capaciteitstarief ingevoerd: dan betaal je voor de netcapaciteit (kW) die je gebruikt. Anders gezegd: het wordt duurder om grote stroompieken te veroorzaken (bijvoorbeeld als je ‘s avonds tegelijkertijd kookt, je wagen laadt, je droogkast inschakelt en je warmtepomp laat verwarmen) en voordeliger om je verbruik doorheen de dag te spreiden. Die maatregel kadert in de toenemende elektrificatie van onze woningen en moet hoge piekbelastingen op het stroomnet voorkomen. Wanneer iedereen aan het einde van de werkdag zijn wagen zou laden en zijn warmtepomp op volle kracht zou laten werken, kan het distributienet namelijk overbelast raken. Andersom zouden aanpassingswerken aan het bestaande net de belastingbetaler miljarden kosten. Daarom wordt iedereen gevraagd een (kleine) inspanning leveren door zijn verbruik te spreiden.

Met een thuisbatterij wordt pieken voorkomen eenvoudig. Een batterij met slimme sturing kan namelijk helpen hoge stroompieken af te toppen door bij te springen wanneer de elektriciteitsvraag het hoogst is. Dat noemt men ‘piekreductie’ of ‘peak shaving’. Zo verlaag je de nettarieven op je energiefactuur.

Een thuisbatterij helpt je besparen

Gezien de huidige kostprijs van batterijen, in combinatie met hun levensduur, is het voorlopig moeilijk de batterij zelf terug te verdienen. Ze helpt je wel je investering in je zonnepanelen versneld terug te verdienen. Daarnaast bespaar je met een thuisbatterij nog meer op je energiefactuur en word je minder afhankelijk van het distributienet. Tot slot zet je maximaal in op hernieuwbare, lokaal geproduceerde energie: een groene en toekomstbewuste keuze.

Bron:
Viessmann